Jalkapallo ja sen taianomainen maailma: matka kentältä katsomoon

”Maailman Suurimman Pelin Historia: Synty ja Kehitys” 

Astu mukavasti aikakoneeseen ja matkaa kanssamme aikojen taakse, jalkapallon alkulähteille. Se, mikä alkoi yksinkertaisena pallon potkimisena, muuttui kansainväliseksi ilmiöksi, joka yhdistää miljoonia sydämiä ympäri maailman. 

Jalkapallon historia ei ole pelkkä tarina pallon potkimisesta. Se on kronikka intohimosta, kilvoittelusta ja voitoista, joka juontaa juurensa muinaisiin kulttuureihin. Alusta alkaen peli on ollut enemmän kuin vain liikuntaa; se on ollut tapa ilmaista identiteettiä, luoda yhteisöjä ja siirtää tarinoita sukupolvelta toiselle. 

Taktiikat, Tekniikat ja Tunteet Kentällä 


Jalkapallo

Sukella syvälle jalkapallon lumoavaan maailmaan, missä pelityylit eivät ole vain taktisia lähestymistapoja, vaan taikaa, joka luo kentälle oman ainutlaatuisen tunnelmansa. Jalkapallo on paljon enemmän kuin vain 90-minuuttinen peli – se on taidemuoto, jossa pelaajat käyttävät taitoaan, tekniikkaansa ja intohimoaan luodakseen unohtumattomia hetkiä. 

Siirrymme katsomoon, missä jalkapallon sydän sykkii kirkkaimmin – fanien maailmaan. Jalkapallofanit eivät ole vain katsojia; he ovat osa peliä, tuoden mukanaan riehakasta riemua ja syvää surua. Fanit eivät ole pelkästään joukon ääniä, vaan he ovat osa joukkueen identiteettiä. Heidän laulunsa, huutonsa ja värikkäät koreografiansa ovat osa jalkapallon näyttämöä. Jalkapallo on universaali kieli, joka yhdistää erilaiset kulttuurit, kielet ja taustat. Ne muovaavat jalkapallosta enemmän kuin vain urheilulajin – se on yhteisö, jossa jaetaan ilot ja surut, voitot ja tappiot. 

Jalkapallon Säännöt: 

Tuomari-jalkapallo

Jalkapallo ei ole vain urheilu; se on elämän virta, joka sykkii kentällä voimalla ja intohimolla. Jotta voimme toimia yhdessä pallon ympärillä, tarvitsemme säännöt, jotka ohjaavat peliä ja luovat sen ainutlaatuisen taian. Kun pallo pyörii niin perussäännöt määrittelevät pelaamisen lumon! Jalkapallolla on oltava säännöt, jotka pitävät pelin reiluna, koska ’kauniin pelin’ kauneuden perustana on sen oikeudenmukaisuus – tämä on pelin ’hengen’ elintärkeä ominaisuus. Parhaat ottelut ovat ne, joissa erotuomaria ei juurikaan tarvita, kun pelaajat pelaavat kunnioittaen toisiaan, erotuomaristoa ja sääntöjä. 

Jalkapallokenttä on suorakulmion muotoinen rajattu alue, jonka materiaali on joko luonnon- tai keinonurmea. Kentän lyhyempien sivujen pituus vaihtelee 45 ja 90 metrin välillä, ja pidemmät sivut ovat 90–120 meriä pitkät. Pelikentän jakaa kahteen keskenään yhtä suureen osaan päätyrajojen suuntainen keskiraja. Keskirajan keskikohdassa on keskipiste, jonka ympärillä on säteeltään 9,15 metriä oleva keskiympyrä 

Jalkapallo-ottelu pelataan kahden joukkueen kesken. Kummassakin joukkueessa on ottelun alkaessa 11 pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Peliä ei saa aloittaa tai jatkaa, mikäli toisessa tai kummassakin joukkueessa on alle 7 pelaajaa. Kummallakin joukkueella on pelin aikana käytettävänään ennalta sovittu määrä pelaajavaihtoja (virallisissa kilpailuissa korkeintaan viisi) ja vaihtotapahtumia. Puoliaikojen, varsinaisen peliajan ja jatko-ottelun tai jatko-ottelun puoliaikojen välissä käytettäviä pelaajavaihtoja ei lasketa kulutetuiksi vaihtotapahtumiksi. Mikäli ottelu sisältää jatko-ottelun, on molemmilla joukkueilla käytettävissään yksi lisävaihto kilpailumääräysten niin salliessa. Jatko-ottelussa myös mahdollisten käyttämättömien pelaajavaihtojen tai vaihtotapahtumien käyttäminen on mahdollista. Harjoitusotteluissa voidaan tehdä useampiakin vaihtoja, jos siitä on etukäteen sovittu. Vaihtopelaajia on kilpailusäännöistä riippuen käytettävissä 3–15. Vaihto suoritetaan vasta, kun erotuomari on antanut siihen luvan. Vaihto suoritetaan aina pelikatkon aikana. Vaihdossa pelistä tullutta pelaajaa ei saa enää vaihtaa takaisin peliin. 

Peliä johtaa erotuomari, jonka tehtävänä on katsoa, että pelissä noudatetaan ennalta sovittuja sääntöjä. Erotuomarin tulee rankaista sääntöjä rikkovaa pelaajaa tai taustahenkilöä jalkapallosääntöjen puitteissa. Erotuomarin apuna on kaksi avustavaa erotuomaria sekä neljäs erotuomari. Toisinaan käytettävissä on myös videoerotuomari. 

Peliaika: Tavallisesti ottelu koostuu kahdesta 45 minuutin puoliajasta, mutta ennen peliä voidaan sopia muustakin ajasta. Puoliaikojen välissä on korkeintaan 15 minuutin tauko. Puoliaikojen loppuun voidaan myös lisätä aikaa, jos pelin aikana on tapahtunut esimerkiksi vaihtoja tai loukkaantumisia. Peliajan lisäämisestä vastaa erotuomari. Mahdollisen jatkoajan peliaika on 2 x 15 minuuttia, joiden välillä vaihdetaan kenttäpuoliskoja. 

Ottelu aloitetaan kolikonheitolla, jonka voittanut joukkue saa valita kenttäpuoliskon. Kolikonheiton hävinnyt joukkue saa alkupotkun. Kenttäpuoliskot vaihtuvat puoliajan jälkeen, ja alkupotkun suorittaa eri joukkue kuin avausjakson alussa. 

Alkupotku tapahtuu, kun peli alkaa. Alkupotkun aikana pelaajien on oltava omalla kenttäpuoliskollaan, vastajoukkueen pelaajien on oltava myös keskiympyrän ulkopuolella. Erotuomari antaa luvan alkupotkuun, alkupotku saa suuntautua minne tahansa. Alkupotkusta saa tehdä maalin. 

Maali hyväksytään, kun pallo on ylittänyt kokonaan maaliviivan maalipylväiden välissä sekä poikkipylvään alta. Joukkue ei ole saanut tehdä sääntörikettä ennen maalia. Joukkue, joka on tehnyt enemmän maaleja, voittaa ottelun. Jos joukkueet ovat tehneet yhtä monta maalia tai jäävät maaleitta, ottelu päättyy tasapeliin. Jos turnauksen kilpailusäännöt edellyttävät toisen joukkueen voittoa, niin ottelu voidaan ratkaista uusintaottelulla, vierasmaalisäännöillä, rangaistuspotkukilpailulla tai jatko-ottelulla (aiemmin nimeltään jatkoaika). 

Pelaaja on paitsiossa, jos hän on lähempänä vastustajan kenttäpuoliskon päätyrajaa kuin sekä pallo että vastajoukkueen toiseksi alin pelaaja (alin pelaaja on yleensä maalivahti). Pelaaja ei kuitenkaan ole paitsiossa, jos hän on omalla kenttäpuoliskollaan tai samalla linjalla vastajoukkueen toiseksi alimman pelaajan kanssa. Paitsiota ei myöskään tuomita, jos paitsiossa oleva pelaaja saa pallon suoraan maalipotkusta, rajaheitosta tai kulmapotkusta. Paitsio tuomitaan, jos paitsiossa oleva pelaaja vaikuttaa peliin, vastustajiin tai saa hyötyä asemastaan. Paitsioasema tuomitaan syöttöhetken perusteella. Paitsioasemaan vaikuttavat kaikki muut ruumiinosat paitsi kädet. Paitsiosta seuraa epäsuora vapaapotku, joka annetaan sieltä missä paitsio tapahtuu. 

Kun pelaaja rikkoo sääntöjä tai käyttäytyy epäurheilijamaisesti, tuomitaan erilaisia sanktioita. Yleisin sanktio on vapaapotku, joita on kahdenlaisia: epäsuoria sekä suoria vapaapotkuja. Suora vapaapotku tuomitaan, jos pelaaja rikkoo vastapelaajaa potkaisemalla tai yrittämällä potkaista, kamppaamalla tai yrittämällä kampata, hyppäämällä vastapelaajan päälle, rikkomalla vastapelaajaa muutoin kuin jaloin, lyömällä tai yrittämällä lyödä, työntämällä tai taklaamalla. Samoin, jos pelaaja pitää vastapelaajan paidasta kiinni, pelaa palloa kädellään tai sylkee vastapelaajan päälle, tuomitaan suora vapaapotku. Jos rike tapahtuu rangaistusalueen sisällä, tuomitaan rikotulle joukkueelle rangaistuspotku, jos tuomittavana on suora vapaapotku. Epäsuora vapaapotku tuomitaan, jos maalivahti pitää palloa käsissään yli kuusi sekuntia tai vapautettuaan pallon käsistään koskee palloa käsillään uudestaan ilman, että muu pelaaja on käynyt koskemassa siihen. Samoin, jos maalivahti koskee käsin palloon, kun kanssapelaaja on potkaisemalla syöttänyt sen hänelle tai heittänyt sen rajaheitosta maalivahdille. Epäsuora vapaapotku voidaan tuomita myös, jos pelaaja pelaa vaarallisella tavalla, estää vastustajan etenemisen ilman fyysistä kontaktia, estää maalivahtia vapauttamasta palloa peliin käsistään. 

Erotuomari voi varoittaa pelaajaa näyttämällä hänelle keltaista korttia. Jos pelaaja saa kaksi keltaista korttia ottelun aikana, niin pelaaja ajetaan pois kentältä eli hänelle näytetään punaista korttia. Punainen kortti voidaan antaa pelaajalle myös suoraan. Pelaajalle annetaan keltainen kortti, jos hän toistuvasti rikkoo sääntöjä, käyttäytyy epäurheilijamaisesti, osoittaa elein ja sanoin kielteisyyden tuomarin päätökseen, viivyttää peliä, tulee kentälle ilman erotuomarin lupaa tai jättää kentän ilman erotuomarin lupaa, ei noudata annettuja etäisyyksiä kulma- ja vapaapotkun tai rajaheiton aikana. Myös vaihtopelaajia voidaan varoittaa. Pelaaja ajetaan kentältä, jos hän pelaa raakaa tai väkivaltaista peliä, sylkee vastustajan päälle, estää maalinteon tarkoituksellisesti kädellään, estää ilmeisen maalintekotilanteen rikkomalla vapaapotkun arvoisesti tai käyttää epäsoveliasta kieltä. 

Jos joukkue/pelaajat saavat viisi punaista korttia ottelussa, ottelu keskeytetään ja vastustajan joukkue voittaa, oli tilanne mikä tahansa. Ottelupöytäkirjaan merkitään lopputulokseksi 3–0/0–3 jos tällainen tilanne tapahtuu. 

Rajaheitto tuomitaan, kun pallo ylittää kokonaan sivurajan. Heiton tulee suorittamaan vastajoukkueen pelaaja (eli joukkue, joka ei ole viimeisenä koskenut palloon) siitä kohdasta, mistä pallo ylitti sivurajan. Rajaheitosta ei saa tehdä maalia. Heittohetkellä on heittäjän oltava kääntynyt pelikentälle päin, kummatkin jalat maassa sivurajalla tai sivurajan ulkopuolella, pidettävä palloa kummallakin kädellä kiinni ja heitettävä pallo pään takaa ja pään yli. Heittäjä ei saa koskea palloon ennen kuin joku toinen pelaaja on koskenut siihen. Jos pelaaja rikkoo tätä sääntöä, tuomitaan vastajoukkueelle epäsuora vapaapotku. Vastapelaajien on oltava vähintään kahden metrin päässä heittäjästä. Jos heittäjä rikkoo sääntöjä, niin tuomitaan rajaheitto vastajoukkueelle. 

Pelaajan pakollinen varustus koostuu seuraavista erillisistä osista:  

jalkapallo-pelitilanne


ASU:

• hihallinen paita  

• shortsit  

• sukat – teipin tai minkä tahansa käytetyn tai päälle puetun materiaalin tulee olla samanvärinen kuin sen peittämä sukan osa

• säärisuojat – tulee olla valmistettuja sopivasta materiaalista ja tarjota kohtuullinen suoja sekä olla sukkien peittämät 

• jalkineet  

Maalivahdit saavat käyttää pitkiä housuja. Pelaajan, joka menettää jalkineensa tai säärisuojansa sattumalta, tulee korjata varustuksensa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään pallon mennessä seuraavan kerran pois pelistä. Jos ennen tätä pelaaja pelaa palloa ja/tai tekee maalin, maali hyväksytään. 


Maalivahti on yksi jalkapallon pelipaikoista. Maalivahti yrittää pääasiassa estää maalien syntymistä omaan päätyyn, mutta hän myös avaa oman joukkueensa hyökkäyksiä ja ohjaa puolustajia toimien eräänlaisena puolustuksen johtajana. Maalivahdit ovat kentällä erityisasemassa, sillä vain he saavat pelin käynnissä ollessa koskea palloon käsillään. Käsiä suojataan erityisvalmisteisilla käsineillä, jotka myös lisäävät pitoa kämmeniin. Maalivahdeilla on useimmiten erilliset valmentajat ja he tekevät suureksi osaksi eri harjoitteita kuin kenttäpelaajat. Tyypillinen maalivahdille annettava pelinumero on 1. 


Maailman parhaat jalkapalloilijat vuonna 2023 


Jalkapallotekniikka

Ballon d’Or 2023-palkintoseremonia järjestettiin 30. lokakuuta 2023 Théâtre du Châtelet’ssa Pariisissa. Se on odotetuin tapahtuma joka vuosi ja siellä palkitaan maailman parhaat jalkapalloilijat. Lionel Messi voitti vuoden 2023 Ballon d’Or -palkinnon eli Kultaisen pallon ja argentiinalainen pokkasi France Football -lehden jakaman arvostetun pytyn jo kahdeksatta kertaa urallaan. Se on enemmän kuin kenelläkään muulla. Naisten Ballon d’Or Palkinnon lunasti itselleen Aitana Bonmati (FC Barcelona). 

Tässä ovat miesten viiden parhaan loppusijoitukset: 

  • Lionel Messi (Argentiina, Inter Miami). 
  • Erling Haaland (Norja, Manchester City). 
  • Kylian Mbappé (Ranska, PSG) 
  • Kevin De Bruyne (Belgia, Manchester City) 
  • Rodri (Espanja, Manchester City) 

Suomen parhaat jalkapalloilijat vuonna 2023 

Suomen Palloliitto palkitsi Captain’s Ball -gaalassa vuoden 2023 parhaat suomalaiset jalkapalloilijat. Vuoden miespelaajaksi valittiin TPS-kasvatti, Huuhkajien ja Bayer Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky. Vuoden naispelaajana puolestaan palkittiin Natalia Kuikka.


Parhaimmat jalkapalloilijat kautta historian 

Maalivahti-jalkapallo

  1. Pele – Maailman mahtavin jalkapalloilija 

  1. Lionel Messi – Kaikkien aikojen paras 

  1. Diego Maradona – Parhain jalkapallon pelaaja 

  1. Christiano Ronaldo – Kaikkien aikojen mahtavin jalkapalloilija 

  1. Zinedine Zidane – Kuuluisin jalkapallon pelaaja 

  1. Johan Cruyff – Yksi parhaimmista jalkapallon supertähdistä 

  1. Alfredo Di Stefano – Paras klassisista pelaajista 

  1. Franz Beckenbauer – Yksi ikimuistoisimmista jalkapallopelaajista 

  1. Gerd Muller – Legendaarinen pelaaja Saksasta 

  1. Eusebio – Yksi historian parhaimmista pelaajista